HEADWAY - Επιληψία

Headway Epilepsy Φωτο

Μεταξύ των νευρολογικών διαταραχών, η Επιληψία είναι η 4η πιο συχνή στην Ευρώπη, προκαλώντας 1,3 εκατομμύρια DALYs (Disability Adjusted Life Years) και 941.000 YLDs (Years of Life Lost -YLL). Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου συχνά υποτιμάται δεδομένης της πολυπλοκότητας της εκδήλωσης των συμπτωμάτων και των υποκείμενων αιτιών. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αναφέρουν σχεδόν 400.000 νέες περιπτώσεις στην Ευρώπη κάθε χρόνο, για συνολικά 6 εκατομμύρια άτομα που ζουν με Επιληψία (6-8% του πληθυσμού).

Ο κοινωνικός αποκλεισμός και το στίγμα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο παγκόσμιο βάρος της Επιληψίας. Επιπλέον, η πανδημία COVID-19 έκανε τη διαχείριση της νόσου πιο δύσκολη. Ωστόσο, πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εθνικά σχέδια για τη διαχείριση της διαταραχής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Angelini Pharma ενεργοποίησε την πρωτοβουλία «Headway – Ένας νέος Οδικός Χάρτης για την Υγεία του Εγκεφάλου: Στο Επίκεντρο η Επιληψία», σε συνεργασία με το ιταλικό think tank The European House – Ambrosetti.

Κατά τη διάρκεια μιας ψηφιακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουλίου 2022 από το European House - Ambrosetti σε συνεργασία με την Angelini Pharma, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του «Headway – Ένας νέος Οδικός Χάρτης στην Υγεία του Εγκεφάλου: Στο Επίκεντρο η Επιληψία».

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ποιότητα της φροντίδας για την επιληψία συχνά λείπει σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς έως και το 40% των ατόμων με επιληψία παραμένουν χωρίς θεραπεία (έως και 90% σε ορισμένες περιοχές). Το στίγμα και η περιθωριοποίηση, επιπλέον, συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απομόνωση και τον περιορισμό των ατόμων με επιληψία είτε στο σχολικό περιβάλλον, στην εργασία ή στην κοινωνία γενικότερα. Επιπλέον, τα εμπόδια για την έρευνα για την επιληψία περιλαμβάνουν έλλειψη συνεπών επιδημιολογικών δεδομένων, περίπλοκες ρυθμιστικές διαδικασίες, ανεπαρκή χρηματοδότηση και πολιτιστικό στίγμα.

 

Το τελευταίο έχει αναγνωριστεί από την έκθεση ως ένα κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ζουν με την πάθηση, συμβάλλοντας στην κακή σωματική και ψυχική υγεία, με το 51% των ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα να αισθάνονται στιγματισμένοι, εκ των οποίων το 18% σε μεγάλο βαθμό. Το στίγμα μπορεί να καθυστερήσει τους ασθενείς που αναζητούν κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη, να επηρεάσει την πρόσβαση στην περίθαλψη, τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης και να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των θεραπευτικών επιλογών.

Περισσότεροι από ένας στους πέντε ανθρώπους με επιληψία απομονώνονται από την κοινωνία λόγω του άγχους για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες σε δημόσιες κρίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα. Καθώς διανύουμε το 3ο καλοκαίρι της πανδημίας του COVID-19, το μέγεθος των διαταραχών και των πρόσθετων πιέσεων στην κοινότητα της επιληψίας είναι ξεκάθαρα αισθητά, όπως δείχνουν τα ευρήματα της έκθεσης. Ο περιορισμός της κλινικής περίθαλψης είχε σημαντικό αντίκτυπο, με μείωση κατά 75% στον αριθμό των ΗΕΓ κατά τη διάρκεια της κρίσης σε σύγκριση με τους χρόνους πριν από τον COVID μόνο στην Ιταλία. Η έκθεση έδειξε ότι το 30% των ασθενών ανέστειλαν τις νοσοκομειακές θεραπείες. Η χαμηλότερη κοινωνική υποστήριξη καθώς και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να συνεχίσουν να μειώνουν την τήρηση της θεραπείας καθώς και να επιδεινώνουν τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων.

 

«Η Επιληψία αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές, ωστόσο, χάρη σε έρευνες όπως αυτή, τώρα γνωρίζουμε επίσης ότι ο αντίκτυπος των νευρολογικών παθήσεων στην υγεία έχει υποτιμηθεί συνολικά εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Pierluigi Antonelli, Διευθύνων Σύμβουλος της Angelini Pharma. «Αυτή η έκθεση είναι ένα σημαντικό ορόσημο και φέρνει στο φως ότι εξακολουθεί να υπάρχει σαφής έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με την επιληψία σε ολόκληρη την Ευρώπη».