Η Angelini Pharma συνεργάζεται με το IBE για την υποστήριξη των γυναικών με επιληψία

AP23 G 1030 IWD23
  • Published: 8 Μαρ 2023

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Angelini Pharma βρίσκεται για άλλη μια φορά στο πλευρό του IBE (International Bureau for Epilepsy), για να υποστηρίξει το «Γυναίκες και Επιληψία», ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη του στίγματος κατά των γυναικών με επιληψία. Από τις 8 έως τις 26 Μαρτίου, η Angelini Pharma θα υποστηρίζει τη διεθνή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την επιληψία στις γυναίκες (https://womenandepilepsy.org/).

 

Η αντιμετώπιση της ασθένειας έχει υψηλότερο αντίκτυπο σε μια γυναίκα από ότι σε έναν άνδρα, ειδικά από την εφηβεία, με πραγματικό κίνδυνο να υποστεί μεγαλύτερη περιθωριοποίηση. Η Επιληψία είναι μια ύπουλη ασθένεια, που επηρεάζεται έντονα από γυναικείες ορμόνες και μπορεί να έχει άμεση επίδραση τόσο στη συχνότητα των κρίσεων όσο και στην αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής, σε βαθμό που να δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στις γυναίκες με την πάθηση σε όλη τους τη ζωή, από την εφηβεία έως την εμμηνόπαυση.

 

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Διεθνούς Γραφείου για την Επιληψία (IBE), περίπου οι μισές από όλες τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, με τη συγκεκριμένη νόσο, παρουσιάζουν αύξηση των κρίσεων κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, ένα φαινόμενο γνωστό ως ΄΄καταμήνια επιληψία΄΄. Αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα ζητήματα. Η ασθένεια έχει επίσης ισχυρό αντίκτυπο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών φαρμάκων. Μια πρόσφατη έρευνα του IBE που διεξήχθη σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες αποκάλυψε ότι μεταξύ 60 και 90 τοις εκατό των γυναικών με επιληψία ενημερώθηκαν για τους κινδύνους της θεραπείας μόνο όταν ήταν ήδη έγκυες. Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον οι μισές γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από νευρολόγο και γυναικολόγο δήλωσαν ότι δεν έλαβαν επαρκείς συμβουλές για τον προγραμματισμό της ίδιας της εγκυμοσύνης.

 

Επιπλέον, λίγο λιγότερο από τις μισές γυναίκες που ερωτήθηκαν στις εννέα ευρωπαϊκές χώρες ισχυρίστηκαν ότι θα απέφευγαν να μείνουν έγκυες εάν έπαιρναν αντιεπιληπτικά φάρμακα. Ωστόσο, οι διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες δείχνουν ότι μια υγιής εγκυμοσύνη είναι δυνατή και για γυναίκες με επιληψία και ότι η πλειονότητα από αυτές γεννούν υγιή μωρά.

Είναι επομένως απαραίτητο να καταστεί σαφές ότι η επιληψία είναι μια ασθένεια με την οποία μπορεί να ζήσεις, ειδικά εάν συνοδεύεται από ειδική υποστήριξη. Πιο συγκεκριμένα, εάν συμβουλεύονται και παρακολουθούνται σωστά, οι γυναίκες με επιληψία μπορούν να αντιμετωπίσουν μια εγκυμοσύνη με απόλυτη ηρεμία.

 

Η Angelini Pharma συνεχίζει να προσφέρει την υποστήριξή της στο IBE με στόχο να καταρρίψει επιβλαβείς μύθους και παρανοήσεις σχετικά με την επιληψία: μια πρόκληση που μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με τη διεξαγωγή εκστρατειών ευαισθητοποίησης μεγάλης κλίμακας όπως «Γυναίκες και Επιληψία» με αποφασιστικότητα και σταθερότητα.

 

Για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Agnese Cattaneo, Chief Medical Officer της Angelini Pharma, εστιάζει σε αυτό το θέμα σε ένα παλμό που δημοσιεύτηκε στο προφίλ της στο LinkedIn Profile.